Winogrona dla zdrowia i urody.
Winogrona a właściwie winorośl jest najstarszą rośliną na świecie. Już w starożytnej Grecji i w Rzymie doceniano smak i właściwości lecznicze tych owoców. Polski klimat pozwala wprawdzie na uprawę tylko niektórych gatunków, odpornych na mrozy ale i te zawierają wiele cennych minerałów i mnóstwo witamin.
Lecznicze właściwości winogron
– witaminy z grupy B, A, PP,C
– minerały chrom, cynk, wapń, fosfor, magnez, miedź, żelazo, potas, selen
– zapobiegają chorobom nowotworowym, dzięki zawartości flawonoidów, przeciwutleniaczy i witaminy A i C
– olej z nasion winogron skutecznie zabija komórki nowotworowe zwłaszcza w raku prostaty, płuc, jelit i skóry
– dzięki zawartości boru, w naturalny sposób regulują poziom i pracę hormonów dlatego zaleca się je dla kobiet przechodzących menopauzę
– zawarty w winogronach wapń chroni przed osteoporozą
Winogrona w kosmetyce
Już w starożytności owoce winogron wykorzystywane były przez kobiety do pielęgnacji skóry.
Zawierają kwasy owocowe, które połączone z minerałami i witaminami działają jak najlepszy kosmetyk. Miąższ winogronowy przywraca skórze elastyczność, wybiela, ujędrnia , silnie nawilża, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Najcenniejszy w kosmetyce jest olej wyciśnięty z pestek tych owoców. Obecnie jest składnikiem kremów, odżywek do włosów i balsamów do ciała.
Tajemnicza ampeloterapia
Obco brzmiąca nazwa to nowoczesny element kuracji stosowanej zwłaszcza we włoskich, węgierskich i hiszpańskich salonach SPA. Olej z pestek winogron wykorzystywany jest do maseczek, okładów i płukanek do włosów.
Winogrona w winie.
Dla większości z nas winogrona to po prostu składnik na wino. W zależności od szczepu i rodzaju i gatunku winorośli uzyskuje się wino czerwone , różowe oraz białe. Każde z nich spożywane w umiarze również posiada właściwości lecznicze.
– czerwone wino
Rozrzedzając krew, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i ochroni przed cukrzycą
– różowe wino
Pomaga w leczeniu miażdżycy, zapobiega udarom mózgu i wspomaga leczenie zaćmy
– białe wino
Taki rodzaj wina zalecany jest głównie osobom z problemami układu krążenia i płuc. Rozbija drobne zatory tętnicze dzięki czemu chroni przed zawałami i zakrzepami. W starożytności uważano, że białe wino zatrzymuje młodość i sporo w tym racji.
Winogrona i wino w kuchni
Zarówno winogrona jak i wino są częstym składnikiem wielu potraw. Każda z pań chyba używa wina do podlewania duszonego mięsa. Tak przygotowywane mięso jest bardziej kruche i wzbogaca się jego smak. Kolorowe winogronowe Kulecki, zwłaszcza te bezpestkowe to składnik wielu sałatek i surówek.
Winogrona to owoce niezwykłe. Warto po nie sięgać, ponieważ poza walorami smakowymi posiadają właściwości , które poprawiają samopoczucie i wpływają na stan zdrowia. Jedyna ich wada to spora kaloryczność. W kilogramie winogron, zwłaszcza tych najsłodszych gatunków znajduje się prawie 800 kalorii. Warto jednak zrezygnować z ciastka czy z czekolady i zastąpić je kiścią soczystych winogron.